Als belastingadviseur zijn de btw aangiftes jouw taak

Een belastingadviseur worden is ideaal als je erg houdt van cijfers en secuur aan de slag gaat. Het is een vrij sociaal bezoek met veel contact met klanten. Een belastingadviseur geeft namelijk fiscaal advies aan bedrijven, particulieren en instellingen. De taak van een belastingadviseur is om ervoor te zorgen dat je klanten zoveel mogelijk geld kunnen besparen op belastingen en de juiste investeringen maken in hun persoonlijke leven of bedrijf. Het is een erg creatieve baan waar je natuurlijk veel kennis moet hebben over de belastingen en de overheid.

Btw-aangiftes voor je klanten

Btw-aangiftes zijn een voorbeeld van de taken die verricht moeten worden door een belastingadviseur. Zoals je misschien weet moet iedere ondernemer in Nederland omzetbelasting betalen. De btw die de leveranciers aan jou hebben gerekend trek je af. Daarnaast zijn er nog een hoop andere regels voor btw-aangiftes. Zo kan je bijvoorbeeld de btw die je betaald aan investeringen en andere zaken ook aftrekken van de btw-aangifte. Door slim je geld uit te geven en je inkomen te gebruiken kan je ervoor zorgen dat je minder belasting hoeft te betalen. Een belastingadviseur helpt hierbij.

Als belastingadviseur kan je echter nog veel meer verschillende taken verwachten. Zo bereid je bijvoorbeeld bezwaarschriften voor, werk je deze uit, verzorg je en controleer je de aangifte inkomstenbelasting, aanslagen en memo’s, jaarrekeningen en adviseer je klanten om de best mogelijke investeringen te maken voor hun bedrijf. Het takenpakket is vrij uiteenlopend, en daarom is het ook een creatief en veelzijdig beroep. Je moet natuurlijk over de juiste kennis bezitten om deze taken te verrichten. Tijdens de baan als belastingadviseur blijf je echter steeds verder je kennis ontwikkelen en zorg je ervoor dat je up to date blijft met de nieuwste wetgevingen en regels voor belasting.

Met deze baan werk je vaak bij een eigen onderneming, een belastingadviesbureau of accountantskantoor. Ook kan je natuurlijk intern bij een bedrijf zelf werken. Ook is het mogelijk om voor de overheid te werken. Je kan dus veel verschillende richtingen op als belastingadviseur. Deze baan is vooral geschikt voor mensen die economisch zijn gericht en graag met cijfers bezig zijn. Een belastingadviseur heeft veel klantcontact wat betekent dat het natuurlijk een sociaal beroep is. Het is een leuke baan met veel variatie en een erg leuk salaris. Zo ligt het gemiddelde brutosalaris van dit beroep rond de 3650 euro per maand.

Hoe word je een belastingadviseur?

Ben je van plan om een belastingadviseur te worden? Dan wordt het aangeraden om de WO-opleiding rechtsgeleerdheid te hebben afgerond van Fiscaal Recht. Soms is het ook mogelijk om met een hbo-opleiding Finance, Tax and Advice mogelijk om belastingadviseur te worden. Meestal wordt er echter gevraagd naar een diploma op universitair niveau. Vaak kan je vervolgens gaan solliciteren bij een bedrijf, een bureau of zelfs bij de overheid en kan je hier aan de slag gaan met het geven van de beste adviezen op het gebied van belasting en btw-aangiftes!